Ha a cikkeimet olvasod, akkor az már bizonyosan feltűnt neked is, hogy számomra az elsődleges cél, hogy neked valamilyen élhető alternatívát nyújtsak az egészséges életmód tekintetében.
Rendre próbálok olyan tartalmakkal szolgálni a számodra, amivel az önbizalmad növelheted, recepteket is mutatok, illetve olyan hasznos jó tanácsokkal készülök, amiket könnyedén beilleszthetsz a napi rutinodba.
Hisszem, hogy az egészséges táplálkozás nem kínlódás, éppen ezért ma hoztam neked néhány olyan ételt, amit kvázi mindennap fogyasztanod kellene, ugyanis szuperegészséges mivoltuknál fogva a segítségedre lehetnek az életmódváltás kezdeti szakaszaiban és persze azután is.
Tények vagy csak megtévesztés?
Az ételek kapcsán számos tévhit él a köztudatban, ez pedig rendszerint a táplálkozási szakértők hóbortjainak és persze az éppen aktuálisan divatos diétáknak köszönhető. Az azonban kétségtelen, hogy egyes élelmiszerek vagy élelmiszercsoportok igenis jótékony hatással vannak a szervezetedre, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot és aminosavat tartalmaznak.
A vitaminokban gazdag zöldségek, az omega-3 zsírsavban dús ételek ugyanis vitathatatlanul jót tesznek az egészségnek. Ha pedig mélyen belegondolsz éppen ez az egésznek a kulcsa. Mert nem arról szól a fáma, hogy akkor egyszer-egyszer eszel egy brokkolit. A rendszeresség a lényeg! Éppen ezért most hoztam neked néhány olyan ételt, amiket, ha rendszeresen fogyasztasz és beillesztesz az étrendedbe, akkor aktívan teszel azért, hogy a közérzeted is sokkalta jobb legyen.
A bab
A bab kvázi szuperélelmiszer, hiszen legyen akár száraz vagy fejtett, minden formában jót tesz például a szívnek. A babnak ugyanis koleszterincsökkentő hatása van, teli van rostokkal és B-vitaminnal, ezenkívül pedig rengeteg alacsony zsírtartalmú fehérje is található benne.
A brokkoli
Ettől a növénytől sokan ódzkodnak, pedig valódi gyógyszernek minősül, ráadásul számtalan módon el lehet készíteni. Kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy a brokkoli rengeteg rákellenes anyagot tartalmaz. Emellett pedig csökkenti a gyomorfekély kialakulásának kockázatát is, sőt még a csontritkulás kialakulásának veszélyét is.
Ereje valószínűleg abban rejlik, hogy nagyjából négyszer annyi C-vitamint, ötször annyi kalciumot és kétszer annyi vasat tartalmaz, mint például közeli rokona a karfiol. Ha pedig mindez nem volna elegendő teli van folsavval, magnéziummal és A-vitaminnal is.
A vörös áfonya
Méltatlanul háttérbe szorított élelmiszer, pedig rengeteg antioxidánst tartalmaz. Ebben a gyümölcsben lévő gyógyító anyagok tulajdonképpen pont úgy működnek, mint a kereskedelmi forgalomban kapható probiotikumok, ugyanis segítenek megelőzni a fekélyek kialakulását, a vesekövet és még a fogszuvasodást is.
Ha pedig mindez nem volna elég, akkor meg kell említeni, hogy daganatos betegségek és a szívroham kockázatát is erősen csökkentik.
A zab
Tudom, klisé, mert a zabról már rengeteget beszéltünk, de ez az az étel, amit nem lehet elégszer megemlíteni. A zab fogyasztása ugyanis amellett, hogy szuper része lehet a diétás étrendnek, nagyon fontos az egészség megőrzésének szempontjából is, ugyanis kiváló segítség lehet a szívbetegségek kialakulásának megelőzésében.
Emellett pedig antioxidáns tartalma optimalizálja a koleszterinszintet is. Ha reggelire választod, akkor egészen biztosan hosszú órákra eltelít majd, ugyanis hatékonyan stabilizálja a vércukorszintet is.
A pulykamell
A diétás étrend kialakítása során hajlamosak lehetünk csak a csirke mellett letenni a voksunkat, ez azonban hiba, ugyanis a pulykamell is rengeteg fehérjét tartalmaz és még a csirkénél is kevesebb zsír található benne. Ezenkívül gazdag B-vitamin forrás, illetve rengeteg cinket, szelént és vasat is tartalmaz.
Te melyiket használod már?
Üdvözlettel, Katona Zoltán
személyi edző és táplálkozási szakértő
Főleg már nyers étrenden élek, húsmentesen
A szénhidrátbevitel visszaszorításán dolgozom éppen. Elkezdtem több vajat,tojást,
Hidegen sajtolt olívát, kókuszolajat fogyasztani. Érezhetően jobb a közérzetem és több az energiám.
Ezek közül a bab és a pulykamell már viszonylag elfogadott nálam (és alkalmanként fogyasztom is). A brokkolit kipróbáltam, nem rossz, de még rendszeresebben kellene fogyasztanom.
Józsi
Vörös áfonyát nálunk sajnos csak cukrozottan kapni.