ZSH Kukta: Zöldbabfőzelék újra gondolva

Gyermekkorom nagy “ellensége” volt ez az egytálétel

A legutóbbi pár receptünk mind valamilyen tészta étel volt, éppen ezért a mai alkalommal valami mással készültem a számodra.

Egész pontosan egy főzelék receptet hoztam neked, melyet gyermekkoromban nem nagyon “bírtam”. Pedig egy olyan ételről lesz szó, ami amellett, hogy egészséges és tápláló, egyszerűen elkészíthető, ráadásul ebben a nagy nyári melegben is könnyű ételnek számít.

A főzeléket alapvetően a legtöbben szeretjük, hiszen egyfelől könnyen elkészíthetők a különböző variánsai, emellett pedig nagyon egészségesek is. Ráadásként gyakorlatilag bármelyik zöldségből összedobható egy könnyű kis főzelék, ami főételként is nagyszerűen megállja a helyét.

Mivel a főzelék szinte bármilyen zöldségből elkészíthető, így effektíve az egyik legfontosabb szerepet tölti be a táplálkozásunk frontján. Főzelék készülhet borsóból, krumpliból, répából, babból, zöldbabból, lencséből és persze még sorolhatnám.

Ezúttal egy zöldbabfőzelék receptet szeretnék neked mutatni, ami talán az egyik legjobb nyári étel.

Vigyázat, nyálcsorgatós sorok következnek!

A főzelék hozzávalói 4 személyre

  • 1 kg sárga hüvelyű zöldbab – ez lehet akár fagyasztott is
  • 1 érett paradicsom felkockázva
  • 1 zöldpaprika
  • 1 fej vöröshagyma apróra szelve
  • 2-3 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2-3 evőkanál kókuszzsír
  • 1 evőkanál tápiókakeményítő
  • egy csipet só

Elkészítés

  • A főzelék elkészítéséhez egy lábosban melegítsd fel a kókuszzsírt, majd süsd rajta üvegesre az apróra kockázott vöröshagymát. Ezután dobd rá a paradicsomot és a paprikát (felkockázva) és kevergesd őket egészen addig míg meg nem puhulnak. Ekkor már hozzáadhatod a sűrített paradicsomot is.
  • Ha ezzel megvagy, akkor több részletben add hozzá a zöldbabot, hogy legyen alkalmas alaposan elkeverni, átkeverni, hiszen a zöldbabnak is enyhén meg kell pirulnia. Amikor már az összes zöldbab a lábasban van, akkor öntsd fel kb 4 dl vízzel, fedd le és lassú lángon főzd addig, míg az egész meg nem puhul.
  • Amikor már minden megfőtt, akkor merj ki két merőkanálnyi főzeléket és turmixold simára a tápiókakeményítővel, ezután pedig öntsd vissza ezt a forró főzelékbe és hagy még egyszer felforrni.

Egy adag szénhidráttartalma: 50 g CH

Tetszett a recept? Akkor tartsd a ZSH kuktával legközelebb is! Sőt, kommentben akár azt is megírhatod nekünk, hogy milyen diétás recepteket készítenél el szívesen?!


Üdvözlettel, Katona Zoltán
személyi edző és táplálkozási szakértő

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (96 szavazat, átlag: 4,66 a 5-ből)
Loading...

Megosztom
Share on Facebook
Facebook
0

5 hozzászólás ehhez: “ZSH Kukta: Zöldbabfőzelék újra gondolva

  1. A friss zöldbabot felteszem vízbe föni +. ,fél cs.petrezselyem ,1 paradicsom ,fél zöldpaprika ,majd 1 nagyobb felkockázott burgonyát teszek bele ,a nagymamám mindig tett bele 1 burgonyát,de mikor anyuka lettem a gyermekorvostól tudtam meg hogy azért kell bele mert valamilyen vitamin igy tud hasznosúlni.Ha megfött,fokhagymás tejfölös habarást,készítek amibe a másik fele petrezselymet teszem.viszont idönként rántással is készítem,mert azért úgy a legfinomabb,a finom zsemleszínü rántás adja meg a finom ízt a fözeléknek.Nyilván nem olyan egészséges,de mivel imádom ezt a fözeléket ,talán belefér néha hogy így készítem el .

  2. Húsleveskocka,kapor,zellerlevél,petrezselyemzöld,fokhagymás rántás és tejföl,pici pirospaprika és (hozzá fasírt) ,természetesen vízben főzöm a zöldbabot es vöröshagymát összevágom bele.

  3. Én is nagyon szeretem a zöldbab (sárga hüvelyű) főzeléket és hagyományosan el is készítem. Bevallom nem vagyok egy nagy konyhatündér és fogalmam sincs, hogy milyen a tápiokakeményítő.

  4. Zöldbabot,cukkinit, tököt,brokkolit és még sok más zöldséget lehet rakottan is elkészíteni.Nyáron lehetőleg ne kánikulai napon (a sütő melege miatt).
    A rakott zöldség nagyon finom. Én mindig a darált húsból(csirke,pulyka,sertés,marha) füstölt szalonnazsíron és 1-2 ek.kókuszolajon pörköltet készítek paprikával,paradicsommal,fokhagymával és természetesen vöröshagymával,ha van friss v.szárított v.fagyasztott gombával (minden pörköltesen elkészített ételbe nagyon jó,pl. a gulyáslevesbe is !)A tűzálló tál v.tepsi
    aljára zöldbabot rétegzek,majd rá az elkészített darált pörkölt,rá újabb réteg zöldség,majd 1-2 kis pohár,vagy 1 nagypohár kefír, joghurt v.tejföl (keverve is jó a kalóriacsökkentés miatt !!), tetejérre reszelt sajt,majd betolom kb.40 percre a sütőbe .Akkor jó,ha szép piros a teteje.A tk,cukkini igen sok levet enged !! Nem szabad telerakni,mert kifolyik a finom leve .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük