ZSH TÉVÉ: „A Nagy ZSH TEJkörkép” – REAKCIÓ!

A tejről alapvetően közismert tény, hogy az egyik legjobb kalcium, illetve fehérje forrásunk, mégis Magyarországon kevésnek mondható az egy főre jutó tejet fogyasztók száma, ugyanis rengeteg tévhit kering róla.

Éppen ezért is készítettük a tejkörkép videót melyet ide kattintva megtalálsz!» E cikk is ezért íródott, hogy ezeket a tévhiteket tisztába tegyük, adott esetben eloszlassuk, és a korábban feltett kérdéseket megválaszoljuk.

Hiszen gondolj csak bele: az első táplálék, amit fogyasztottál az jó eséllyel az anyatej volt, s talán ezért is van, hogy rendkívül széles körben elterjedt, már-már a kenyérrel holtversenyben a legtöbbet fogyasztott táplálék. De, akkor mégis mi lehet az oka annak a sok tévhitnek, ami a tejről kering és miért hiszik többen, hogy egyenesen az ördögtől való? Lássuk!

 

TÉNY: Csökken a betegségek kialakulásának kockázata

Nagyon fontos tény, hogy a hivatalos információk szerint, többek között a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint is a tej, illetve a tejtermékek napi szintű fogyasztása egyenesen ajánlott. A legújabb kutatások ugyanis egyértelműen azt bizonyítják, hogy például a natúr joghurt fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét, ezenkívül pedig a tej és minden tejtermék csökkentheti a béldaganatok kialakulásának veszélyeit is.

Emellett pedig nagyon fontos megemlítenünk a csontritkulást is, mint betegséget, hiszen ez korunk egyik legjelentősebb egészségügyi problémája, csak hazánkban közel egymillió embert érint, ami azért egy tízmilliós lakosságnál rendkívül magas arány.

A csontritkulás kialakulása pedig sok esetben éppen a kalcium hiányon alapul, a tej pedig köztudottan nagyon magas kalcium forrás. De, hogy ez mit is jelent a gyakorlatban? Nos, azt, hogy egy egészséges felnőtt embernek naponta kb 800-1000 mg kalciumot kellene fogyasztania, ami nagyjából 6-8 dl tejnek felel meg.

De persze ez is, mint minden más egy több összetevős dolog, hiszen a kalcium felszívódását a tejben lévő tejcukor vagyis a laktóz is, illetve a D-vitamin is segíti. Ha pedig valamelyik összetevő hiányzik a képletből, akkor már meg is van a baj.

Persze joggal merülnek fel benned most kérdések és biztos vagyok benne, hogy laktóz kapcsán is felkaptad a fejed. Úgyhogy csak olvass tovább figyelmesen, mert segítek! Nézzük akkor a legfontosabb kérdéseket melyeket Ti tettek fel kedves ZSH Olvasók!

 

“A bolti tejek tényleg tele vannak mindenféle tartósítószerekkel? Ha boltban vásárolok tejet az garantáltan rossz minőségű? Mégis mit jelent az, hogy UHT, ESL vagy éppen homogénezett?”

A fenti vagy ehhez hasonló kérdések teljesen jogosan merülnek fel benned, most igyekszem is őket neked megválaszolni. Fontos tudnod, hogy a tejnek, csakúgy, mint bármi egyéb más terméknek, ami a boltok polcaira bekerül rendkívül kemény és szigorú ellenőrzéseken kell átesniük.

Ez egyszerre a boltok és a gyártó érdeke is, ezért alkalmaznak különböző eljárásokat, például a homogenizálást is. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a tejet egy kis résen átpréselik nagy nyomással, így a zsírt eloszlatják a tejben, ennek hatására az nem válik ki a tetejére néhány nap elteltével.

Ez konkrétan azért van, hogy a tej zsírtartalma ne váljon ki a tárolás során. Fontos tudnod, hogy a boltokban található tejeket különféle módon pasztörizálják, mindezt a hosszabb eltarthatóság érdekében, éppen ezért nem szükséges további tartósítószerek hozzáadása.

“UHT és ESL”

A tejeknek két csoportjával találkozhatunk a vásárlás során. Az egyik az UHT vagyis az Ultra High Temperature, amikor is a tejet kb 142 fokra hevítik két-három másodperc erejéig majd visszahűtve csomagolják, illetve az ESL vagyis az Extend Shelf Life, amikor is a tejet alacsonyabb, csupán maximum 134 fokra hevítik majd pedig egy membránon szűrik át és így csomagolják.

“Mi van akkor, ha nem bírom a tejet?”

Nem elhanyagolható tény, hogy Magyarországon a lakosság közel 40 százaléka igazoltan laktózérzékeny és ebben még nincsenek benne, azok, akik még nem estek át a vizsgálatokon csupán sejtik a betegség létét. Nos, számukra fejlesztették ki az ún. laktózmentes tejeket és persze a patikákban, drogériákban is beszerezhető laktáz enzim tablettákat.

Ez utóbbi használatával akár napi 2-3 dl „rendes” tej is fogyasztható különösebb következmények nélkül. De persze szerencsére ma már a legtöbb üzletlánc érzékelte a problémát és számos tejtermékük kapható laktózmentes kivitelben is.

Legyen szó akár joghurtról, tejfölről, túróról vagy vajról szinte bármelyik beszerezhető laktózmentes változatban is, vagyis ha Te ne adj isten ezzel a betegséggel küzdesz, akkor sem kell lemondanod a finom falatokról, hiszen minden ételed elkészíthető mentes alapanyagokkal is.

Persze nem mehetünk el a tejfehérjére való allergia mellett sem, bár ez sokkal ritkábban fordul elő, mégis van akinél szükséges a teljes tejmentesség. De ilyenkor sem kell teljesen kétségbe esned, hiszen ma már a piacon számtalan féle növényi tej létezik, amivel pótolhatod, mind az ízvilágot, mind pedig a szükséges kalciumot és egyéb vitaminokat.

A növényi tejek közül ma már létezik a rizstej, kókusztej, mandula tej, kesu tej, szója tej és még sok egyéb más, éppen ezért érdemes lehet kísérletezned, hogy megtaláld a számodra legjobban tetszőt.

“Hogyan építsem be a hétköznapokba a tejet és a tejtermékeket?”


Bár nekem nagyon fura, ha valaki kevés tejterméket fogyaszt, mégis tudok azonosulni a problémával. Fontos, hogy napi rutinod részévé váljon a tejtermékek fogyasztása is, hiszen ezzel számos bajt megelőzhetsz, az egészséged érdekében éppen ezért ne hanyagold el ezt a fontos kérdést.

Érdemes lehet tízóraira natúr joghurtot fogyasztanod, amit remekül párosíthatsz friss gyümölcsökkel is, de a szendvicseidet is bátran megspékelheted sajttal (ami szintén kapható laktózmentes formában is, így ez sem lehet kifogás) a reggelidet pedig indíthatod tejjel vagy akár tejeskávéval is.

És akkor most jöjjön néhány érdekesség a tejről a tejről!

Te gondoltad volna, hogy tehenek akár napi 24 liter tejet is termelhet csupán egyetlen nap alatt? Gyere, alább mutatunk még néhány érdekességet, amit eddig egészen biztosan nem tudtál a tejről!

Tejtermékek

Évente csaknem ezer új tejtermék kerül forgalomba világszerte.

Homogenizált tej

Erről fentebb írtunk, de érdekesség, hogy a homogenizálás folyamatát csupán 1919-ben vezették be, melynek során lebontották a tej zsírrészecskéit.

Betegséges elkerülése

Bizony, igen, a tejtermékek fogyasztásával megelőzhetjük a csontritkulás kialakulásának kockázatát és az elhízást is elkerülhetjük. (Már, ha az agyoncukrozott karamellás és egyéb ízesített vackokat részesítsük előnyben)

Tehenek és a tejellátás

Egy tejelő tehén naponta kb 24 liter tejet termel, ami kvázi azt jelenti, hogy ezek a tejelő tehenek biztosítják bolygónk tejállátásának csaknem 90 százalékát.

Víz

Bár ez furcsa lehet, hiszen a tej sokkal krémesebb állagú, mégis kb a 95 százaléka víz, a többi összetevője pedig vitaminok, fehérjék, szénhidrátok, illetve zsírok.

Vitaminbomba

A tej többek között olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalium, a kalcium, a foszfor, a cink vagy a magnézium, ezenkívül pedig olyan vitaminok is megtalálhatók benne, mint az A, a B12 vagy éppen a D-vitamin.

A számok tükrében nézzük meg néhány Tej(termék) egymáshoz viszonyított tápértékét

Te milyen tejtermékeket használsz, mire lennél kíváncsi, miről szeretnél ha csinálnánk legközelebb körképet? Szerinted a fentiekből mit hagytunk ki? Mondd el, kíváncsiak vagyunk rá!

Üdvözlettel, Katona Zoltán
személyi edző és táplálkozási szakértő

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (82 szavazat, átlag: 4,66 a 5-ből)
Loading...

Megosztom
Share on Facebook
Facebook
0